2024
14 aprilAsser Praat
met Koorschool Drenthe
door: Kars Klok & Bernd Otter
De Nieuwe Kolk
Assen
Aanvang: 14.30 uur
Van Gorcum zaal
20 aprilWorkshop + concert Fauré Requiem o.l.v. zangers van het Nederlands Kamerkoor.
Groningen, Oosterpoort
Concert voor belangstellenden: 16.30u (gratis toegang)
31 meiZomerconcert Koorschool Drenthe
(opleidingskoor, concertkoor en Oude Muziek Ensemble)

Aanvang: 19.30 uur
Locatie:
De Kandelaar
Oude Molenstraat 20
Assen
21-23 juniTournee met 3 uitvoeringen (concertkoor + aspiranten)
Vrijdag: concert in Losser (NL)
Zondag 11.00 uur, medewerking aan mis in Ahaus (Dld)
Zondag 16.30 uur, concert in Zwillbrock (Dld)
8 decemberFestival of Lessons and Carols
Waterstaatskerk
Bovensmilde
Aanvang: 15.00 uur
Entree: nntb
15 decemberFestival of Lessons and Carols
Westerbork
Aanvang 10.00 uur
22 decemberFestival of Lessons and Carols
2025

“We kunnen er een boek over schrijven!”

Een terugblik op heel veel mooie concerten:


Maart 2024: Matthäus Passion

Wat was het mooi en goed!

De kinderen van de Koorschool mochten ook in 2024 meewerken aan diverse uitvoeringen van het bijzondere meesterwerk van Bach: de Matthäus Passion.

We hebben dit jaar meegewerkt aan uitvoeringen in Heerenveen, Leeuwarden, Leiden en Den Haag. De inzet van de kinderen werd gewaardeerd door de partijen waar we mee samen hebben gewerkt.

Wij danken hen voor de prettige samenwerking: Oratoriumkoor COV Heerenveen, Nationaal Symfonisch Kamerorkest, NHL Stendenkoor, Het Promenade Orkest, Haags matrozenkoor, Nederlands Kamerkoor en Residentie Orkest.

Sinds januari hebben een aantal gastzangers elke zaterdagochtend hard gerepeteerd om mee te kunnen doen aan dit project. In 10 weken tijd leerden zij de 7 koralen kennen en maakten ook kennis met de andere leden van de Koorschool om samen als team een mooie prestatie neer te kunnen zetten.

Om het oefenen makkelijker te maken (niet iedereen beheerst het Duits al volledig) werken we met 2 versies van de koralen: Een standaardversie en een versie waarbij alle woorden fonetisch zijn opgeschreven. Juist voor wie het Duits nog een flinke uitdaging is, blijkt dat deze werkwijze heel fijn is.

Hoe mooi is het dan als projectzangers aangeven dat ze het meezingen heel fijn hebben gevonden. De één blijft als projectzanger en komt misschien met de kerst weer met ons meezingen in een nieuw project, een ander besluit dat ze graag lid wil worden van onze koorschool.

Voor de uitvoeringen in de Pieterskerk Leiden (2x) en Amare – Den Haag verbleven we in gastgezinnen. Het was gezellig en goed.

En waar we ook dit jaar weer van genoten hebben…. (iets wat we in Drenthe niet hebben…) is de zee en het strand!


Zondag 4 februari 2024

Deze dag werkte het Oude Muziek Ensemble van Koorschool Drenthe mee aan het festival ‘Gluren bij de buren’.

We waren te gast in een sfeervolle huiskamer van Ina Blauw in Assen. We werden hartelijk en gastvrij ontvangen.

Ondanks de regen hebben veel mensen de concertlocatie gevonden. Meer dan 70 mensen hebben ons horen zingen! We gaven 3 concerten en alle drie de concerten waren de stoelen bezet. Soms moesten bezoekers zelfs staan te luisteren.

Het is heel fijn dat er zoveel belangstelling was voor onze optredens. Dat geeft je als zanger inspiratie en musiceervreugde.

We hebben dan ook mooi gezongen en mensen laten genieten van de oude muziek van componisten als Dowland, Schütz en Purcell.


Lees hier de Terugblik kerstconcerten 2023


16 juni 2023 Zomerconcert

Als Koorschool zijn we gewend om ons koorseizoen af te sluiten met een zomerconcert. Niet alleen het concertkoor werkt hieraan mee maar ook het opleidingskoor. Toen we Wietse Meinardi benaderden om ons concert te begeleiden ontstond er een mooie samenwerking met zijn koor Adorate Dominum. Met Peter van der Zwaag hadden we een goede begeleider die ons muzikaal door het programma heeft geloodst.

Enige tijd hiervoor waren we begonnen met het instuderen van een paar stukjes uit Henry Purcell’s ‘Orphanus Brittanicus’. Dat hebben we gaandeweg het jaar aangevuld met enkele delen uit de reeks ‘Come ye sons of art’.  Hierdoor ontstond een mooi blokje fijne muziek waarin de waarde van muziek centraal staat. Sommige delen klinken eenstemmig, sommige meerstemmig. Ook daarin zijn we als koor gegroeid. 

Solisten pakken hun rol: Ralph zong Händel’s Ombra mai fu uit het hoofd en Levi zong van Bach de solo ‘Ich wil auf dem Herren schauen’.  Het was muisstil in de kerk….

Het opleidingskoor is het afgelopen jaar flink gegroeid, samen hebben ze een aantal stukken muziek gezongen, maar af en toe sloten ze ook aan bij het concertkoor.

We begonnen het concert met een gezamenlijk stuk, samen met Adorate Dominum gezongen en zo sloten we het concert ook gezamenlijk af met John Rutter’s ‘Look at the world’. We zijn weer een mooie ervaring rijker en kunnen tevreden terugkijken op dit mooie concert. Een hartelijk woord van dank ook aan het koor Adorate Dominum voor de fijne samenwerking tijdens dit concert!

Om een vergroting van de foto’s te kunnen bekijken, rechts-klik op de betreffende afbeelding en kies ‘afbeelding openen in nieuw tabblad’.

25 april 2023

Op dinsdagavond 25 april mocht het Oude Muziek Ensemble een muzikale avond verzorgen voor de bewoners (en personeel) van De Slingenborg in Assen. Voor het ensemble was dit het eerste officiële optreden sinds de start in september 2022. Een beetje spannend dus… Maar was was het mooi!! En wat hebben de bewoners genoten! Telkens nadat de eerste noten van het betreffende muziekstuk klonken, begonnen diverse bewoners mee te deinen op de muziek of mee te neuriën. En wat hebben we veel brede glimlachen gezien deze avond.

Fantastisch om zoveel mensen een fijne avond te mogen bezorgen en hier zoveel dankbaarheid voor terug te mogen ontvangen.

23 april 2023

De zangers van het concertkoor van Koorschool Drenthe mochten een prachtige bijdrage leveren aan het concert dat werd gegeven door Laudate Vocalis uit Borger (Goede Herderkerk). Het koor staat onder leiding van Thysia Betting-Slagter. De jeugd werd goed verzorgd en kreeg na afloop een heel leuk persoonlijk presentje mee naar huis! Van zingen worden we blij, maar van kadootjes ook 😉

2 tot en met 8 april 2023

Net als voorgaande jaren heeft Koorschool Drenthe ook dit jaar weer meegewerkt aan een aantal uitvoeringen van Bach’s meesterwerk: de Matthäus Passion.

Nieuw in de reeks uitvoeringen was de samenwerking met het Noord Nederlands Kamerkoor o.l.v. Jan Vermaning. Daarnaast hebben we weer samengewerkt met het NHL-Stendenkoor o.l.v. Hans de Wilde en met het Haags Matrozenkoor, het Nederlands Kamerkoor en het Residentieorkest o.l.v. Matthew Halls.

Het mooie van het meewerken aan verschillende uitvoeringen is dat je een mooie kijk krijgt op hoe je de Matthäus Passion uit kunt voeren. Hoe Bach dat zelf heeft gedaan weten we niet; we waren er niet bij. Het is aan de dirigent om van de overgeleverde noten muziek te maken, en dat gebeurde!

De uitvoering onder Jan Vermaning muntte uit in virtuositeit (het koordeel ‘Sind Blitze, sind Donner) spatte uit de monden en van de instrumentalisten af. Heel bijzonder dit tempo, maar heel effectief!

De uitvoeringen onder Hans de Wilde was juist een bezonken uitvoering, hij gaf je alle tijd en ruimte om de muziek op je in te laten werken. De solist die de partij van de evangelist vertolkt (Fabian Strotmann) komen we ieder jaar weer tegen in Leeuwarden. Het zijn die contacten die deze uitvoeringen zo mooi en waardevol maken.

Samenwerken met het Haags Matrozenkoor en een samengesmolten klank vormen is een uitdaging. Je komt uit twee verschillende delen van het land, hebt elk je eigen gewoonten in het uitspreken van het Duits. Hoe mooi is het dan als je samen mag werken met goed opgeleide zangers! Dan is het samen laten smelten van de klank tot een echte eenheid een feestje.

En dan het Nederlands Kamerkoor; in een kleine bezetting maar wat een klank! Heerlijk om dat te mogen ervaren, daar tussen te staan als zanger. Kijken, luisteren, horen en zien wat je uiteindelijk allemaal kunt doen met je stem. Uitvoeringen als deze zijn de kers op de taart bij Koorschool Drenthe. Hier werken we week in, week uit heel hard voor om met succes op diverse podia te mogen stralen!

De overnachting voor de uitvoeringen in Leiden en Den Haag hadden we dit jaar op een heel bijzondere locatie: Hotelboerderij Akkerlust. Wat hebben we genoten! Van de dieren en van elkaar!

Nieuw dit jaar was dat we voor de MP’s voor het eerst hebben gewerkt met een groep projectzangers. In 10 weken tijd hebben ze thuis en in de repetitie de koralen ingestudeerd, de basis van ademtechniek, articulatie en mondstanden geleerd. Bij de hand genomen door de ervaren zangers van de Koorschool konden de projectzangers meedoen in Joure en Leeuwarden. Als Koorschool kijken we hierin ook terug op een waardevolle samenwerking. Met als bonus 5 nieuwe aanmeldingen; kinderen waarbij het vlammetje van de liefde voor (klassieke) muziek werd aangestoken. We heten ze van harte welkom! Op naar een leven lang zingen!

Om onderstaande foto’s uitvergroot te kunnen bekijken, rechts-klik op de foto en kies ‘afbeelding openen in nieuw tabblad’.

25 FEBRUARI 2023

Maatschappelijke betrokkenheid vinden we bij de Koorschool ook belangrijk! Daarom hebben we meegewerkt aan een Benefietconcert t.b.v. de aardbevingen in Turkije en Syrië. Meewerkende koren waren verder: Chr. Gemengd koor ‘Adorate Dominum’, Geref. Mannenkoor Noord-Drenthe en kinderkoor ‘Eigenwijs’.

De avond werd gehouden in de De Kandelaar in Assen en heeft € 2700,- opgeleverd. Het is mooi om onze talenten in te kunnen zetten voor goede doelen!

5 NOVEMBER 2022

Op zaterdagavond 5 november 2022 werkte Koorschool Drenthe mee aan ‘Eeuwig Jong’. Een fantastisch concert ter viering van het 100-jarig jubileum van het Asser Mannenkoor in theater De Nieuwe Kolk in Assen. Het was een avond vol geweldige (podium)ervaringen voor onze jonge zangers. We hebben genoten van deze samenwerking.

8 OKTOBER 2022

Het was vroeg op, om 9 uur vertrokken we voor een lange dag vol muziek naar het mooie eiland Ameland. Daar organiseerde de KCZB het korenfestival Frisia Cantat. Met de boot en wind mee waren we al snel op Ameland aangekomen. Omdat we niet in een kerk of zaal konden inzingen deden we dit buiten op straat. Handig toch die mooie en warme koorvesten, mensen herkennen ons meteen als koorzangers en blijven even staan luisteren.

We mochten ons eerste concert geven in de hervormde kerk in Nes, een kleine zaalkerk met een fijne akoestiek. De piano viel wat tegen, een digitaal apparaat dat niet echt mooi klinkt. We zongen muziek die we goed kennen, misschien wel iets te goed want we begonnen dit concert wat nonchalant. Niet dat we heel slecht zongen maar we kunnen zeker beter!

Tijd voor een revanche in de kerk van Ballum. We hebben ongeveer een uur tussen beide concerten en gelukkig rijden er genoeg bussen om op tijd in Ballum aan te komen. We stappen vroeg uit om nog even van de omgeving te genieten. Wel balen dat we er pas later achter komen dat vlakbij de kerk waar we moeten zingen ook een bushalte is. Maar we hebben heerlijk anderhalve kilometer gelopen 🙂

In de kerk is het warm, de gordijnen en vloerbedekking maken het zingen best pittig, maar dit keer zijn we goed geconcentreerd. Er staat hier gelukkig een echte piano, ook dat komt ons zingen ten goede. De kerk is goed gevuld met enthousiast publiek dat duidelijk van ons zingen geniet. De organisatie heeft ons ook uitgenodigd om te komen zingen tijdens de slotmanifestatie. Dat is wel een eer voor ons kleine clubje zangers. De Clemenskerk is een aantal jaren geleden afgebrand maar gelukkig weer in oude luister hersteld. Ook een nieuw orgel kreeg hier een plek. Voor een goede piano moet nog gespaard worden want ook hier staat een digitale piano.

De stijgende lijn in ons zingen zetten we door en opnieuw zingen we erg mooi. Fijn om voor een volle kerk te mogen zingen, dat stimuleert!

Na afloop gaan veel mensen richting de bushalte. Wij hebben nog jonge benen en lopen nog even anderhalf kilometer terug richting de boot. We hebben een mooie dag gehad, veel muziek gemaakt en andere koren horen zingen. Moe maar voldaan stappen we op de boot en gaan we weer richting huis!

In de dagen daarna genieten we nog na van de aandacht die er was vanuit de pers. Leuk om onszelf te zien pronken op de voorpagina van het Friesch Dagblad 🙂

3 JULI 2022

De kinderen van Koorschool Drenthe hebben een geweldige middag gehad op 3 juli 2022 in theater De Nieuwe Kolk (DNK) te Assen, waar zij drie korte concerten verzorgden vanuit het landelijk evenement Gluren bij de Buren. Hoogtepunt van de middag was voor de kinderen toch wel het moment waarop er spontaan door de kinderen besloten werd te gaan zingen voor ‘gratis popcorn’ bij de bioscoopafdeling van DNK. Tot ieders verrassing werden ze doorgeloodst naar bioscoopzaal 3, waar men net in de pauze van de film was beland. De kinderen zongen voor de bioscoopbezoekers, zonder dirigent, een lied van Henry Purcell (1659-1695):
🎶🎵🎶

In these delightful pleasant Groves,
Let us Celebrate our happy Love.
Let’s Pipe and Dance, and Laugh and Sing,
Thus ev’ry living thing,
Revel in the cheerful Spring.

Ook voor het personeel van DNK werd gezongen. Het resultaat: 2 flinke bakken popcorn! ✨😎
Zo doen ze dat, bij Koorschool Drenthe!

26 JUNI 2022

In de namiddag van 26 juni 2022, in de Oosterkerk van Sneek, zong Koorschool Drenthe – samen met het Martini Jongenskoor Sneek – een choral evensong, naar Anglicaanse traditie. Ondanks een tamelijk korte voorbereiding was het een geslaagd optreden en wisten ze met z’n allen prachtige muziek neer te zetten. Directie was in handen van Gerard van Beijeren.

12 JUNI 2022

De drie jonge meiden van het opleidingskoor zongen op 12 juni 2022 samen met de kinderen van het concertkoor tijdens het Zomerconcert van Koorschool Drenthe in de Stefanuskerk in Westerbork. Wat hebben ze met z’n allen prachtig gezongen en hoe deden ze hun best! De kerk was goed gevuld met publiek. Ook de burgemeester van Assen had een plekje op de voorste rij. Met elkaar hebben zowel het publiek, als alle leden en medewerkers van de Koorschool, genoten van deze fantastische middag waarop muziek verbinding bracht.

23 APRIL 2022

KOOR- EN MUZIEKDAG WINSUM

Op deze feestelijke, zonnige dag hebben 6 zangers van de Koorschool en hun artistiek leider mooie muziek laten horen. Onze bijdrage werd erg gewaardeerd. En heeft ons twee uitnodigingen voor optredens opgeleverd. 🙂

14 – 16 APRIL 2022

BACH’S MATTHÄUS PASSION


Op 14 – 16 april 2022 zong Koorschool Drenthe drie uitvoeringen mee met het Haags Matrozenkoor, het Residentieorkest en het Nederlands Kamerkoor. De eerste twee concerten werden gezongen in de Pieterskerk in Leiden. Het slotconcert werd verzorgd in Amare in Den Haag.

Wat de kinderen al hadden gehoopt, werd tijdens de uitvoering van vrijdag 15 april werkelijkheid: minister-president Mark Rutte beluisterde het optreden vanaf de eerste rij. In de pauze stelde hij een kort moment beschikbaar voor de jonge zangers om even met hen te praten en met hen op de foto te gaan.

12 en 13 APRIL 2022

BACH’S MATTHÄUS PASSION

Op 12 en 13 april 2022 verleende Koorschool Drenthe medewerking aan uitvoeringen van de Matthäus Passion met het NHL-Stendenkoor in de Grote- of Jacobijnerkerk te Leeuwarden.


Zondag 27 maart 2022

Evensong Sneek

Het Martini Jongenskoor verzorgt een aantal malen per jaar een Evensong & Pub.

Zeven jongens en meiden van de Koorschool hebben hun medewerking verleend aan een Evensong in de St. Martinuskerk in Sneek. De organisatie van deze Evensong lag in handen van Stichting Martini Koorschool Sneek. Na afloop werden de aanwezigen uitgenodigd om samen nog wat te drinken, vanuit het concept ‘Evensong & Pub’.

Kijk voor actuele data op deze website.


GEANNULEERD!! GEANNULEERD!!

19 DECEMBER 2021

FESTIVAL OF LESSONS AND CAROLS – BELLINGWOLDE – 16.00 uur

(i.s.m. Martini Koorschool Sneek)


GEANNULEERD!! GEANNULEERD!!

28 NOVEMBER 2021 – 19.00 UUR

FESTIVAL OF LESSONS AND CAROLS – OOSTERKERK SNEEK

(i.s.m. Martini Koorschool Sneek)


27 NOVEMBER 2021 – 19.30 uur

FESTIVAL OF LESSONS AND CAROLS

(i.s.m. Martini Koorschool Sneek)

!!!– LIVESTREAM –-!!!

Dit Festival of Lessons and Carols is via LIVESTREAM uitgezonden!!

Een kerk in Smilde is bereid gevonden om dit voor ons te doen 🎶🙏🏻

De livestream is terug te kijken via ons eigen YouTube kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=AK4wH6Ll_eA&t=1446s

Een vrije gift voor de gemaakte onkosten kunt u overmaken op het IBAN NL68 TRIO 0320 2021 19 t.n.v. Stg Koorschool Drenthe


ZONDAG 5 SEPTEMBER 2021

GLUREN BIJ DE BUREN – TUINEDITIE

Koorschool Drenthe verleent haar medewerking aan dit jaarlijkse landelijke evenement: Wie dat wil kan zijn huis of tuin beschikbaar stellen voor een muzikaal optreden. Geïnteresseerden kunnen van tevoren een fietsroute uitstippelen om op één middag meerdere optredens van elk een half uur op diverse locaties bij te wonen. www.glurenbijdeburen.nl


ZONDAG 4 JULI – 15.00

Zomerconcert Baard

Op zondag 4 juli gaf het Martini Jongenskoor Sneek samen met Koorschool Drenthe een prachtig zomerconcert. Het programma was zeer gevarieerd. Een afvaardiging van de mannengroep uit Sneek liet enkele stukken horen en zong ook samen met de beide kinder/jeugdkoren. Ook werden diverse solo’s ten gehore gebracht. Voor een enkele jonge zanger was dit zelfs de eerste solo-ervaring!

Het publiek was enthousiast en er is gul gegeven bij het uitgaan van de kerk.

Dit programma is zeker voor herhaling vatbaar!


ZONDAG 16 MEI 2021 – 17.00 UUR

Evensong Sneek

Op de zondag na Hemelvaartsdag, 16 mei om 17:00u heeft het Martini Jongenskoor in samenwerking met Koorschool Drenthe en organist Jochem Schuurman een choral evensong gebracht vanuit de Martinikerk van Sneek. Deze evensong was voor een klein aantal mensen bij te wonen en in grote getale via een livestream op www.mjks.nl te volgen.

Hemelvaartsdag is onderdeel van de paascyclus en kun je eigenlijk zien als de 40e paasdag, waarop herdacht wordt dat Jezus Christus nadat hij is opgestaan uit de dood is opgevaren naar zijn Vader in de hemel. De choral evensong (een avondgebed) voert het Martini Jongenskoor een regelmatig uit omdat het koor naar Engels model werkt. Engeland kent speciale koorscholen, waar het zingen van de evensong een dagelijks onderdeel is voor leerlingen en daardoor een ongekende zangkwaliteit voortbrengt.

De evensong biedt als liturgische vorm door de opzet, de vaste onderdelen en fenomenale Engelse muziek een bijna mystieke beleving, gesterkt door de traditionele koorkleding: je waant je bijna in een Engelse kathedraal. Op het programma stonden onder andere “God so loved the world” uit The Crucifixion van Stainer, het “Magnificat” en “Nunc Dimittis” (canticles) van Dyson en “Hear my Prayer” van Mendelssohn.

Koorschool Drenthe werkt mee aan een livestream concert van Stichting Martini Koorschool Sneek en Sneek Vocaal op Goede Vrijdag vanuit de Martinikerk in Sneek. Tijdens dit livestream-concert laten verscheidene solisten aria’s horen uit de Johannes en Matthaus Passion van J.S. Bach, omlijst met door het Martini Jongenskoor, aangevuld met Koorschool Drenthe, gezongen koralen plus gedichten en verhalen die aansluiten bij de aria’s of deze in een bijzonder licht zetten. Het Margaretha Consort zorgt samen met organist Roelof van Luit voor de begeleiding.


VRIJDAG 2 april 2021 – 17:00 uur

BACH LESSONS & CHORALES LIVESTREAM CONCERT

Klik hier voor een overzicht (archief) van alle concerten!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •